maanantai 24. syyskuuta 2018

Vauvauutisia, toimintaohjeita ja tanssia

Elämän kevät. Uusi suloinen pieni ihminen on syntynyt. Kummipoikani sai tyttären, jonka kummi minusta, ikivanhasta tädistä, tulee. Tässä kohtaa elämän rajallisuus iskee päin naamaa: kun neito kenties pääsee ripille, olen 65-vuotias. Kun hän kenties joskus viettää häitään, olen todennäköisesti jo vainaa.

Hiillostin puolison soittamaan vakuutusyhtiöön, koska peurakolariautosta ei ole kuulunut mitään. Vakuutusyhtiössä ei löydetty korjaamon lähettämää arviota. Korjaamo lähetti uuden. Korjaamon veikkaus on, että lunastukseen menee. Vakuutusyhtiöstä ei ole senkään jälkeen kuulunut mitään. Perjantaina peurakolari täyttää kuukauden. 

Toimintakykykeskuspäivän aamuna vein puolison töihin jotta sain autoni käyttööni. Lähdimme kotoa vähän yli neljä. Perheohjaaja ilmoittautui sairaaksi, joten jouduin pärjäämään omin nokkineni. Keskuksessa tapasin sosiaalityöntekijän ja lääkärin. Heidän työtapansa viehätti, oltiin samalla tasolla, melkein samassa veneessä. Onneksi ei ihan, sillä heidän veneestään löytyi omaani tarkempi kartta. Kävimme asioita läpi yli puolentoista tunnin ajan. Lääkäri toimi sihteerinä. Lähtiessä sain mukaani aanelosen mittaisen listan toimitaohjeita:

Toimita loppuvuoden lääkärintodistus työnantajalle ja varmista että hakevat Kelasta loput sairauspäivärahat. Toimita Kevaan kaikki mahdolliset lääkärintodistukset ja hakemus työkyvyttömyyseläkkeeseen, öö, siis määräaikaiseen kuntoutustukeen. Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, hae kokoaikaista työtä mutta lisätietoihin että olet sairauslomalla. Siis mitä siis? Kyllä. Ihminen voi olla samaan aikaan viranhaltija, sairauslomalla ja työtön työnhakija. Viimeisin turvaa selustan taloudellisesti, sillä Kevan päätös voi kestää monta kuukautta. Hae ansiosidonnaista työttömyyskassasta lokakuun lopulla ellei Kevan päätöstä ole tullut. Toimita terveyskeskuslääkärille työterveyshuollosta saamasi B-lausunnot ja pyydä lähete psykiatrille. Pyydä Kevasta toimeksianto ammatillisen kuntoutustuen urasuunnittelupalvelua varten. (Tässä kohtaa pääni räjähti.) 

Keva vaatii kuntoutussuunnitelmaa. Aika kova vaatimus ihmiselle, joka on siinä kunnossa että tarvitsee ammatillista kuntoutusta. Väitän, että jos kykenisin laatimaan suunnitelman, kykenisin myös hoitamaan virkaani. Sitä varten tuo urasuunnittelupalvelu. Haha. Suunnittelen päätäni varten sopivan uran tyynyyn ja vedän peiton korville.

Kevaan soittamista varten tarvitsisin taas vähintään yhden iloisen puutarhapäivän. 

Terveyskeskuslääkäri ei ymmärtänyt miksi pitäisi tehdä lähete psykiatrille. Lähete menisi näet siihen samaan vihoviimeiseen puljuun, josta minut vastikään potkaistiin pihalle liian hyväkuntoisena. Kaiken muun hän ymmärsi hyvinkin: hänellä on itselläänkin erityislapsi. Tunsin tulleeni kuulluksi. Kokeilemme Voxran annoksen puolitusta. Soittoaika kahden viikon päästä ja vastaanottoaika marraskuulla kuntoutustuen jatkoarviota varten. Piti myös täyttää lupalappu, jolla tk voi pyytää työterveydestä paperini, mutta unohdimme sen kumpikin.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman parit ovat tällä kaudella pöyristyttävän hyviä. Tai olivat ainakin ensimmäisessä suorassa lähetyksessä. Toki laulajattaren hartiat ovat supussa, radiojuontajalta puuttuu joustoa ja cheerleader pitäisi saada maadoitettua, mutta kaiken kaikkiaan kilpailijat ovat ällistyttävän hyviä heti alkuunsa. Ja opettajat parempia kuin muistinkaan. Ja Vappua on yhtä vaikea sietää kuin ennenkin. Tässä epäilemättä illan huumaavin esitys.

1 kommentti:

  1. Huh.. mikä lista! Ja aikamoisia suunnitelmia pitäisi pystyä tekemään. Tsempit sinne, taitaa meidänkin puutarhapäivä täällä päin siirtyä ensi keväälle?

    VastaaPoista