perjantai 26. kesäkuuta 2015

Elämä muuttuu, poks

Kun puoliso sai työpaikan, hain oitis opiskelupaikkaa. Sain sen! Sain myös virkavapaata ja toivottavasti saan vielä aikuisopintorahankin. Lähden tällä päivämäärällä vuosilomalle ja sieltä suoraan kahdeksi vuodeksi opiskelemaan ja jos kaikki menee hyvin, minusta tulee isona puutarhuri. Kävin jo tutustumassa kouluun ja vähän luokkakavereihinkin ja oikein hyvältä vaikutti. Monet eivät ymmärrä ratkaisuani mutta terpeutti, jonka vastaanotolla toissapäivänä kävin viimeistä kertaa, sanoi, ettei tarvitsekaan. Vain sillä on merkitystä, että puolisoni ymmärtää.

Eilen kävin yksityislääkärillä, joka "normaalien" kilpirauhasarvojeni

S-T4-V 11 - viitearvot 10-21

S-TSH 0.88 - viitearvot 0.3-4
ja oireitteni perusteella määräsi minulle välittömästi tyroksiinilääkityksen. Aloitan sen huomenna pienimmällä mahdollisella annoksella. Hän kysyi mitä työterveyslääkäri sanoi tutkittuaan kilpirauhaseni. Eihän sitä tutkittu lainkaan, koska verikokeen tuloset olivat normaalit. Lääkäri ei sanonut mitä mieli teki, mutta ymmärsin sanomattakin. Hän laittoi minut nieleskelemään vettä ja tutki samalla kilpirauhaseni ja totesi sen hieman suurentuneeksi. Ilmankos ajatuskin kaulahuivista tuntuu epämiellyttävältä. Alkoi tuntua jo 12 vuotta sitten ensimmäistä lasta odottaessani. Myös hiljattain ilmestyneet yskänkohtauksen tuomat hengenahdistukset saattavat johtua kilpirauhasesta ja mennä tyroksiinilla ohi - tai sitten ne johtuvat kurkunkannen kramppaamisesta. Pääasia että kylmän veden juominen laukaisee tilanteen.

Labralähetteeseen tuli yhdeksän ruksia: 9644 P-T3-V, 4832 P-T4-V, 4831 P-TSH, 9650 P-TPOAb, 4560 fP-PHT, 2129 S-Korsol, 1422 S-FSH, 2265 S-LH ja 2507 S-PRL. En muista mitä kaikki nämä ovat, mutta kilpirauhasesta monta arvoa, aivolisäkejuttuja, kortisoli ynnä naishormonit ainakin. Nekin oireet, joita olen pitänyt vaihdevuosioireina, saattavat johtua myös kilpirauhasesta. Menen verikokeeseen heinäkuun lopulla ja lääkärille uudestaan elokuun alussa. Kirjoittelen viimeistään sen jälkeen kuulumisia.

Olen tyrmistellyt monen ihmisen, myös eilisen lääkärin ja tämänpäiväisen apteekkarin kanssa sitä miten kelvottomalla tolalla suomalainen kilpirauhasen hoito on. Pelkästään noita kahta labra-arvoa tuijotetaan, kilpirauhasta ei edes tutkita. Syitä oireisiin etsitään kaikkialta muualta. Monet päätyvät masennus-diagnoosilla saikulle ja eläkkeelle vaikka ovat oikeasti kilpirauhaspotilaita ja saisivat uuden elämän jos vain saisivat oikean lääkityksen. Miten voi olla näin? Varsinkaan julkisen puolen lääkärit eivät noihin laajoihin labrakokeisiin lähetä, koska ne ovat kalliita. Yksityislääkärin potilaana maksan kokeeni itse. Kerron sitten mitä maksoi.

Hanki diagnoosi, hanki elämä. Jos tämän blogin ansioista yksikin ihminen hakeutuu ymmärtävälle lääkärille ja saa kilpirauhasasioihinsa asiallista hoitoa, blogini on paikkansa ansainnut. 

Ihanaa kesää sinulle! 

Mehiläinen ukkolaukkabaarissa

1 kommentti:

  1. Voi, onnea uudelle uralle ja tervetuloa puutarha-alalle :) Ja voimia mahdolliseen muutosvastarintaan (en tiedä aiheuttaako positiivinen elämänmuutos sinulle ahdistusta mutta itse nieleskelin itkua vuosi sitten kun tiesin että koulu alkaa kohta ja joudun (!) lopettamaan syvästi inhoamani toimettomuuden). Ala ja opiskelu on ihanaa, mutta oman yritystoiminnan ja opiskelun yhdistäminen on ollut helvetillistä. Kuitenkin, tämä ala on se jota haluan tehdä eläkeikään ja vielä sen jälkeenkin, ja voisin kuvitella että se on sellaista myös sinulle (sen vähän perusteella mitä sinusta tiedän).

    VastaaPoista